Köttgross har alltid halal kött

Halal är ett arabiskt ord som betyder “tillåtet”. När det gäller mat betyder det mat som är tillåten enligt islamisk lag. Livsmedel som inte är tillåtna kallas “Haram”.

För att ett kött ska bli certifierat “halal” kan det inte vara ett förbjudet snitt (som kött från bakdelen) eller ett djur (som fläsk). Nötkött, lamm, kyckling, fisk, viltkött och fågelvilt kan alla vara halal. De enda förbjudna djuren är grisar och reptiler.

Slakten av ett halaldjur kallas “zabihah” och det finns vissa riktlinjer att följa:

Allahs (Guds) namn måste uttalas under slakt.
Instrumentet måste vara mycket vasst för att säkerställa human slakt. Djuret ska skäras i halsen.
Djuret får inte vara medvetslöst
Djuret ska hängas upp och ner och få blöda torrt. (Att äta blod är inte halal.)
Dessa steg måste utföras av en muslim eller bokens folk (kristen eller jude). (Många observanta muslimer tycker att kosherkött är acceptabelt.)
Djuret ska ha fått en naturlig kost som inte innehöll animaliska biprodukter.

placeholder image-sqplaceholder image-sq
placeholder image-sq

Frågor om halal?

Vid frågor om halal kontakta vår slaktare

Abdirizak Issa Yusuf

0704698451